Makanan Kegemaran Punca Kolestrol Tinggi Dalam Darah.

Kalau dulu, masalah kolestrol tinggi hanya jadi penyakit orang berusia sahaja. Zaman sekarang, di usia 30an pun dah  ramai yang dah ada masalah kolestrol tinggi. Kenapa jadi macam tu?Kebiasaannya,  kolestrol yang tinggi selalu berkait dengan makanan. Pengambilan makanan yang tinggi memang sangat berkait rapat dengan bacaan kolestrol.
Apa itu kolestrol?

Kolestrol sebenarnya adalah satu komponen penting dalam badan kita. Sebab ia merupakan lemak yang terdapat dalam salur darah dan sel badan. Kolestrol pada badan kita diperlukan untuk membentuk sel membran, hormon, hempedu dan tisu tisu dalam badan.  Tapi! jangan berlebih pula, kerana kolestrol yang lebih dalam badan boleh mendatangkan bahaya.

Bahaya kolestrol lebih


Kolestrol ada 2 jenis. Kolestrol baik dan kolestrol jahat. Atau nama saintifik nya LDL dan HDL. Kolestrol jahat adalah LDL(kolestrol yang berketumpatan tinggi) dan kolestrol baik adalah HDL (kolestrol yang berketumpatan rendah). Kolestrol jahat tu, kalau berlebihan dalam salur darah, dia akan berkumpul dan jadi plak yang menebal pada arteri. Bila keadaan itu berlaku, maka mudahlah banyak penyakit datang contohnya serangan jantung dan darah tinggi. Kolestrol baik itu pula, tugasnya mengimbangi kandungan kolestrol jahat tu. Kolestrol baik ni, akan membersihkan plak yang dibuat dari kolestrol jahat tadi.  Kalau keadaan LDL itu lebih, maka tak termampu HDL nak bersihkan semuanya. Bila dalam keadaan LDL lebih banyak dari HDL, maka terjadi penyakit penyakit tadi (darah tinggi, stroke,jantung)

Kenapa kita terdedah dengan kolestrol tinggi


Semuanya adalah kerana makanan. Makanan kita memang sangat terdedah dengan penambahan kolestrol dalam darah. Contohnya makanan yang bergoreng, makanan segera, makanan yang diproses, semua nya boleh mendatangkan kolestrol jahat dalam badan.  Zaman sekarang, makanan yang menjadi kegemaran mestilah yang kaya lemak dan kolestrol. Malah menjadi trend sekarang, semuanya berlumba lumba untuk rasa bangga sekiranya dapat makan makanan yang sahih sahih kita tahu tinggi lemak dan minyak!! Tak hairan lah peratusan anak muda zaman sekarang yang tinggi kolestrol makin mengingkat. 

Gejala kolestrol tinggi

Macamana nak tahu kita ada kolestrol tinggi? Ada beberapa gejala yang mungkin kita mengalami masalah kolestrol tinggi.

 1. Rasa kebas. 
 2. Keluar bintik kolestrol pada sekitar mata
 3. Rasa tak selesa pada perut
 4. Sakit kepala 
 5. Rasa kerap letih dan penat
 6. Rasa berdebar debar, ini kerana kolestrol itu dah mengganggu salur darah

Cara elakkan kolestrol tinggi


Antara amalan yang boleh dilakukan untuk elakkan kolestrol tinggi
 1. Banyakkan makan buah buahan
 2. Banyakkan makan oat
 3. Banyakkan makan omega 3
 4. Boleh amalakan juga makanan yang kata dengan sterol tumbuhan
 5. Rajin rajinkan bersenam

Cara lain yang boleh bantu turunkan kolestrol dalam darah

Antara makanan tambahan yang boleh bantu kita turunkan kolestrol dalam darah, dan juga boleh menggalakkan lagi kolestrol baik terus berada dalam darah adalah dengan menggunakan Vivix Shaklee. Vivix yang kaya dengan kandungan resveratrol yang dipercayai boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Vivix adalah daripada sumber tumbuhan dan buah buahan yang sangat bagus dalam membaiki sel badan kita. Pemulihan Vivix, adalah hingga ke peringkat sel. Pada masa yang sama, ianya juga boleh membersihkan plak pada arteri darah seterusnya bolehlah peraliran darah akan bertambah baik dan boleh bantu kita dari terkena serangan jantung dan stroke.
CARA PEMBELIAN VIVIX:


Cara 1 - Anda boleh buat pembelian sendiri dengan klik pada link ESELL di bawah.

 Shaklee akan pos terus pada alamat anda menggunakan City Link atau GDEX Express.

Cara 2 - Sekiranya anda mahu penjimatan berganda, anda boleh mendaftar keahlian Shaklee dengan cara menghubungi saya http://www.wasap.my/60125716112Cara 3 -  Sekiranya anda berada disekitar Port Dickson, Lukut, Seremban dan Senawang, boleh set kan temujanji dan saya akan hantar kan didepan pintu rumah anda!


FARHANAH OMAR
Call/ Whatapps: 0125716112

Nak senang just click kat sini:

Jom like dan Follow saya:
FB: Farhanah Omar
Fb Pages: Supplement Farqistina
Instagram: farqistinaSHARE
  Blogger Comment
  Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment