Rindu Puncak Bogor!


Assalamualaikum..

Sekarang musim hujan kan, sejuk je rasa. Buat saya teringat waktu pergi Bandung dulu. Yang paling saya suka kat sana, sebab sejuk la. Sebab tu, kata org Bandung, org sana cantik cantik. Cuaca sejuk boleh jadi cantik eh?? Mungkin jugak kot. Sebab cuaca tak panas. Kulit lawa la kot..Tapi kalo tengok artis Bandung yang cantik cam Rossa tu, boleh caye la kot.hehe

Bandung time!

Bandung, Indonesia

Cerita pasal Bandung, sekarang dah jadi salah satu tempat shopping rakyat Malaysia.Memang best sebab barangnya murah. Banyak sangat tempat boleh pergi. Cuacanya yang dingin, memang sesuai untuk org honeymoon. Okey, masa saya ke sana dulu, kami dari turun di Jakarta, dan naik kenderaan lain ke Bandung. Banyak masa, spend kat Bandung compare Jakarta. Antara tempat yang kami lawati Tangkuban Perahu, tempat wajib bila ke Bandung, lepas tu ke Pasar Bharu of course sopink la kat sana. Saya ke sini dengan family saya dan kawan2 adik saya.

View Tangkuban Perahu

Tangkuban Perahu lagi
Kiteorg memang booked tourist guide la,so dia yg settlekan semua tmpt tido dan urusan lain. Dah la, driver dan tourist guide tu pandai buat lawak, memang jadi happening la waktu tu. Saya nak share satu je tempat yang paling saya suka kat Indonesia, iaitu Tanah Tinggi Bogor.

Tanah Tinggi Bogor, Jakarta

Nama pun tanah tinggi, tempat ni sangat sejuk, dan sangat fresh. Kiteorg kan dari Jakarta, pastu naik van pergi ke Bandung. Lepas tu, after spend 3 hari di Bandung, kami gerak balik ke Jakarta. So Tanah Tinggi Bogor ni, terletak di antara Jakarta dan Bandung.Bermalam disini satu malam. Memang tempatnye sangat privacy. Pagi pagi suasananya memang sangat nyaman, pastu boleh nampak bunga bunga kembang dengan cantik nya. Kesokkannya kami bergerak ke Taman Safari, Bogor. Sebelum sampai kesana, kami dibawa ke satu Masjid yang sangat cantik di Puncak Bogor, nama nya Masjid Atta 'Awun. Apa yang menarik tentang Masjid ni?

Permandangan waktu pagi di Puncak Bogor.

Masjid Atta' Awun, Puncak Bogor

Masa kami sampai sini, memang hujan baru je berhenti. So, memang seluruh kawasannya di selubungi kabut. Memang sangat cantik, dan nyaman. Sejuk tak yah citer ar..Memang kalah la Cameron Highlands. Keadaan di Puncak Bogor ni, memang masih terjaga persekitarannya, so tiada pencemaran jadi, sejuk nya itu rase fresh!

Kata tourist guide kami, kalau kabus tiada, kita akan nampak permandangan ladang teh yang sangat cantik. Oh, lupa nak citer, Puncak Bogor ni, memang sama cam Cameron. Sebab kat sini tempat dorang tanam teh. So permandangan nya sangatla cantik. Serius cakap, memang lagi cantik dari Cameron. huhu! Saya di fahamkan oleh tourist guide tu, kat sini la dorang berlakon citer "My Heart". Ingat tak?? Kan ada adegan kat ladang teh..hehe. Tu citer zaman saya blaja kat uitm dulu tu. huhu

Permandangan disekitar Masjid Atta' Awun
Apa yang menarik perhatian saya tentang masjid ni, terdapat air  daripada air terjun dari kawasan yang berdekatan mengalir disekeliling masjid tersebut. Pendek kata, nak masuk masjid, kene mengharungi air terjun yang sangt dingin. Menarik bukan?? Such a wonderful experience! So kalo korang nak pergi Taman Safari Bogor, wajib singgah Masjid Atta'Awun ni. Dah la, dari atas masjid akan nampak permandangan sekitar ladang teh! sangat cantik! serius tak tipu.

Taman Safari, Bogor

Dari Masjid tu, kami gerak ke Taman Safari Bogor. Safari kan, jadi of course ada binatang. Yang paling best, binatang tu bebas berkeliaran! Nak masuk situ, wajib naik kenderaan. Sepanjang taman tu, kita akan nampak la binatang yang berkeliaran kat situ. Umpamanya kita masuk hutan, p tengok binatang! Best sangatt!! Harimau, singa, semuanya berkeliaran aje. Tapi dekat dengan Harimau tu, dia tak bagi la kita berhenti. Berani nak turun dari kereta?? Tapi ada jugak yg degil, turun dan amik gambar tau!!

The Lion King..
Gajah yang berkeliaran
Antara jalan yang perlu dilalui di dalam Safari..Mcm real dalam hutan kan??
Kangarooo
Qistina and Kangaroo

Taman Safari Indonesia
Anak harimau, nak amik gambar kene bayar tau.Tapi boleh la, nak bermesra dengan si comel  ni :)
Lepas selesai jelajah safari, kami jejalan sekitar Taman tu lagi. Kawasannya sangatlah besar rupanya. Kata tourist guide tu, kalo nak jalan satu taman ni, memang kena spend 2 hari kat sini saje!! Memang masuk dalam planner percutian saya!. Tapi saya nak tunggu qistina besar sikit
View dari Kereta Gantong!
Antara makanan yang sy sempat snap

Lepas spend time dalam beberapa jam kat situ, kami pun gerak ke Jakarta. Spend satu malam di Jakarta, dan kami pun pulang. Jakarta tu, dah macam KL sebenarnya. So, untuk saya yg tak suka crowded, memang saya tak la excited sangat.. Cuma saya tertarik dengan Sekolah Bola Sepak dorang. No wonder la, dorang terror main bola sepak!


Monas Jakarta!
Us with Pak Supir dan Tourist Guide kami..

Okey, tu je kisah percutian saya :)

Salam Rindu Untuk Puncak Bogor 
SHARE
    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 comments:

  1. tu bukan hafizah ke? sma khairiah spm 2002.
    kalau ye, sampaikan salam pada dia ye...

    shuzarita. 5 canggih. spm 2002

    ReplyDelete
  2. Betul tu..
    Adik saya..nice to know u.
    Nti saya sampaikan salam

    ReplyDelete
  3. PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
    *Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    ReplyDelete
  4. PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
    *Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    ReplyDelete
    Replies
    1. PROMOSI HEBAT HABIS2 SAN!!!
      Kereta sewa Bandung Murah jerr harga kasih sayang Sudah bermulai!

      JOM TEMPAH LAJU2
      SESANGAT MURAAAAAAH
      Cuti cuti Bandung with OMEGA JAYA TOUR

      ●7 seater 350.000,IDR/35sgd/106RM/Day

      ●11 - 14 seater 700.000, -IDR/70sgd/212RM/Day

      ●Toyota Commuter 15 seater exclusive car 800.000, -IDR/80sgd/243RM/Day

      ● Van 18 seater 850.000, -IDR/85sgd/258RM/Day

      Kereta included :
      ☆ Driver / Supir
      ☆ Fuel / Petrol / Minyak
      ☆ Tol / Highway ticket
      ☆ Parking charge
      ☆ Daily mineral water

      ■■ Bus charter
      • 31 Seater New jet bus
      • 47 Seater New jet bus
      • 59 Seater New jet bus

      Jom..arrange your Bandung holiday

      kenapa ANDA harus harus tempah order dengan saya???

      ✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
      ✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
      ✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
      ✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
      ✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


      TEMPAHAN
      MAS FATURRAHMAN
      WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE
      +62 822 951 999 22
      +62 822 951 999 22
      +62 822 951 999 22

      email & fb
      omegajayatour@gmail.com

      tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

      Delete
  5. Salam sejahtera Tuan / Puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat
    Call : +6282214441280
    +6282216270779
    WhatsApp : +6282214441280
    +6282216270779
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
    Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

    Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

    ReplyDelete
  6. Greetings Sir / Madam I hope all is always given his health and given sustenance (ameen). Here we will offer all the cars for (Bandung / Jakarta City Tour). For anyone Sir / Madam existing plans for vacation in Bandung / Jakarta and need a car to transport during the Bandung / Jakarta okay PM or WhatsApp only:
    Call: +6282214441280
    +6282216270779
    WhatsApp: +6282214441280
    +6282216270779
    Email: Dhanibandung@yahoo.com
    Our guaranteed for a very decent price and the best service / service 5 ***** Star (Insha Allah).
    Sorry Sir / Madam, if there is an inscription that less pleasing in the Promotion we offer..

    Nb: The more expensive ones also much cheaper there, but we assure you the best stay Dhani Bandung (Insha Allah) way street in Bandung is very cheap, Thank you very much..

    ReplyDelete
  7. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete
  8. PROMOSI HEBAT HABIS2 SAN!!!
    Kereta sewa Bandung Murah jerr harga kasih sayang Sudah bermulai!

    JOM TEMPAH LAJU2
    SESANGAT MURAAAAAAH
    Cuti cuti Bandung with OMEGA JAYA TOUR

    ●7 seater 350.000,IDR/35sgd/106RM/Day

    ●11 - 14 seater 700.000, -IDR/70sgd/212RM/Day

    ●Toyota Commuter 15 seater exclusive car 800.000, -IDR/80sgd/243RM/Day

    ● Van 18 seater 850.000, -IDR/85sgd/258RM/Day

    Kereta included :
    ☆ Driver / Supir
    ☆ Fuel / Petrol / Minyak
    ☆ Tol / Highway ticket
    ☆ Parking charge
    ☆ Daily mineral water

    ■■ Bus charter
    • 31 Seater New jet bus
    • 47 Seater New jet bus
    • 59 Seater New jet bus

    Jom..arrange your Bandung holiday

    kenapa ANDA harus harus tempah order dengan saya???

    ✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
    ✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
    ✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
    ✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
    ✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


    TEMPAHAN
    MAS FATURRAHMAN
    WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE
    +62 822 951 999 22
    +62 822 951 999 22
    +62 822 951 999 22

    email & fb
    omegajayatour@gmail.com

    tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

    ReplyDelete